Jos kumppani ei anna, mitkä ovat vaihtoehdot?

Munan pihtaus ei onneksi vaivaa omaa parisuhdettani. Aloin miettiä näitä asioita, kun kirjoitin toista blogipostausta. Muistin yhtäkkiä olleeni nuorempana likkana parissakin suhteessa, joissa en ollut erityisen kiinnostunut seksistä. Seksi oli ihan jees juttu, mutta pärjäsin ilmankin, enkä juuri potenut pihtaamisesta syyllisyyttä.

Zestra Kiihotusöljy on todellinen läpimurto naisen seksuaalisessa nautinnossa.
Lue lisää ja tilaa Hot Lips Verkkokaupasta!

Nyt lähes parikymmentä vuotta myöhemmin asetelma tuntuu käsittämättömältä. Mistä syistä lopulta roikuin näissä parisuhteissa? On varmaa, että romanttisessa mielessä nämä ihmiset olivat mulle vääriä.

Mutta miltä kumppaneistani tuntui? Mitä ajatuksia ja vaihtoehtoja he mahtoivat punnita, kun taas kerran torjuin lämmittely-yritykset ja käänsin kylmästi kylkeä. Mietitääs.

Helpotusta kuivaan kauteen

Jos mussukkaa ei syystä tai toisesta seksi kiinnosta, painostaminen ei auta. Syiden selvittäminen yhteistuumin on suotavaa. Jos kuitenkin yhdessä päätetään, että toistaiseksi ei paneskella, toisen osapuolen ei välttämättä tarvitse jäädä kärvistelemään panetuksen kouriin. Tai vaikka joutuisikin, suhdetta ei kannata suoralta kädeltä laittaa lihoiksi.

Sopimusseksi. Ilman seksiä jäävä voi ehdottaa sopimusta, jossa hänellä on lupa käydä seksiseikkailemassa parisuhteen ulkopuolella. Lupa voi myös olla kummallakin osapuolella. Diili koskee vain seksiä. Treffeillä tai leffassa seksikumppanin kanssa ei käydä eikä todellakaan vietetä Netflix & chill -iltoja. Sopimusseksi voi toimia kuin junan vessa, mutta tän ratkaisun yllä vaanii kuitenkin riskejä. Pysyvätkö kaikkien osapuolten tunteet kurissa? Onko ehkäisy hoidossa? Pitkään parisuhteessa eläneeltä voi unohtua, että seksitaudit tarttuvat samalla tavalla teinien, keski-ikäisten kuin mummojen ja pappojen välillä.

Sooloseksi. Masturboinnilla voi pärjätä kuivan kauden aikana pitkälle. Varsinkin, jos sooloiluun yhdistää fantasioinnin ja mieleisensä pornon. Tän lähestymistavan miina on, että ennemmin tai myöhemmin oikeaan seksiin tottunut alkaa kaivata toisen ihmisen kosketusta. Loputtomiin ei jaksa vain haaveilla ja runkata. Mutta sooloseksillä voi jonkin aikaa lykätä jyrkempiä ratkaisuja.

Maksullinen seksi. Omin luvin seksityöläisen hoideltavana ei sovi käydä, mutta se voi olla toimiva ratkaisu, jos siitä on kumppanin kanssa sovittu. Maksullisen seksin etu on ainakin, ettei kenelläkään mene tunteet solmuun eikä muitakaan rajoja ylitetä. Ellei sitten seksipalvelujen käyttö lipsahda riippuvuuden puolelle. Järki kädessä ostoksille.

Ei seksiä. Jos seksi ei – jostain käsittämättömästä syystä – ole sulle kovin tärkeä juttu, voisitko elää kokonaan ilman? Ehkä te olette yksi niistä pariskunnista, jotka elelevät tyytyväisinä toverillisessa kumppanuudessa ilman seksiä. Tätä ratkaisua täytyy kummankin aidosti haluta. Itselle valehtelu ei kanna kovin pitkälle.

Parempien aikojen odottelu. Aika ja kärsivällisyys ovat ihmelääke moneen murheeseen. Jos toinen on rakas etkä halua noin vain heittää suhdetta laidan yli, anna kumppanillesi aikaa. Kerro se myös hänelle. Pienet arkiset huomionosoitukset herättelevät myös kummasti positiivisia viboja. Voi olla, että muutaman kuukauden päästä ääni kellossa on taas huomattavasti kiimaisempi. Vuositolkulla toisen himojen elpymistä ei silti kannata odotella.

Ero. Jos puolin ja toisin tuntuu, että kumppanin jutut eivät enää kiinnosta ja seksi on kuraa, on parempi erota. Jonkun toisen kanssa maailma voi näyttää aivan erilaiselta. Tai ihan itsekseen!

Vanha kunnon keskustelu rokkaa

Käy kumppanin kanssa reilu keskustelu siitä, miksi paneminen on jäänyt. Ei syyllistäen vaan rehellisesti.

Puhuminen toimii lähes aina. Hyväksy silti, että keskustelu ei välttis ole mukava. Seksilakon taustalta voi paljastua monenlaisia mörköjä. Valmistaudu siihen, että vika voi myös olla sinussa. Älä vedä heti pakastevihanneksia nokkaan vaan kuuntele ja mieti, mitä voisit tehdä asian korjaamiseksi.

On toki mahdollista, että olet ollut kumppaniasi kohtaan täysi mulkku, hän hautoo muuten vain eroa tai on löytänyt parikymmentä vuotta nuoremman kiihkeän rakastajan. Todennäköisesti seksilakon syy on kuitenkin monisyisempi.

Huonoiksi lipsahtaneet elämäntavat voivat heijastua kummankin libidoon. Jos on kertynyt kiloja, kroppa tuntuu veltolta ja olo on jatkuvasti kuin viikon putkeen valvoneella, seksihalutkin latistuvat. Fiilis ei ehkä ole yhtä itsevarma ja kokeilunhaluinen kuin ennen, ja matka kliimaksin huipulle on kivinen tai täysin toivoton. Muuttuneen olemuksen huomaa takuuvarmasti myös kumppani, eikä häntäkään sitten huvita. Tai ehkä hän onkin just se, joka on juuttunut sohvan, tempparien ja sipsipussin väliin.

Vihdoinkin saatavailla kunnollinen, monipuolinen seksintäyteinen lautapeli, jossa keskitytään itse asiaan. Tilaa ja pelaa! 

Joo tiedetään. Elämä ei ole urheilusuoritus eikä tavallisen tallaajan tarvitse optimoida kaikkea tekemäänsä. On työkiireitä, lasten kuskaamisia, räkätauteja ja vitutuksia. Fiksu hoksaa silti, että elämässä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vointi ja fiilis ovat vähän sinne päin, tuskin seksikään toimii. Kipupisteet kannattaa kaivaa esiin, vaikka se ei sillä hetkellä olisi kauheen mukavaa. Avautumisen jälkeen ongelmia on helpompi fiksailla yhdessä.

Mutta hei. Muista antaa liekaa ja aikaa – sekä itselle että toiselle. Kyl se siitä, mussukat.

Terapeutin urasta haaveileva seksibloggaaja

Veera